強記小廚’s 飯堂

二月 7, 2010

給自己再十年後的信

Filed under: 生活點滴 — - @ 11:23 下午

最近迷上鍾舒漫…嘅歌(給自己的信)~因為呢首歌好似提醒番十年前我是甚麼境況,加上首歌歌詞真係好touch,令我每次都會有少少想喊。
真係剛好十年前,正係收到大學入學信既消息。當時真係諗住要大學畢業,讀埋個PhD,好似朱柏濂教授一樣,成為大學教授。同埋追求到當時一位女孩子,希望能夠……嘻嘻!
但畢竟已經過咗十年了,真係十年一覺揚州夢。當年所有夢想,一一告終。或許頭上白頭髮多了很多,智慧卻並沒有増加。前三年是甜味,中間三年是苦味,後三年是酸味。今年怕且係咸味啩?
當自以為成了老油條既時候,原本只係諗住好好做到碩士班畢業就轉份工。琴日教授同我地傾計嘅時候,佢講咗句〝大學所投放咗咁多資源,俾你地用。只係想陪養你地,成為對社會國家有貢獻的人。你地四個(只係落堂後係lab房吹水,所以得我地team 4個人~)難保不是未來CIO, CTO甚至係CEO?希望我教到既野,對你地有很大幫助,亦為大家係知識基礎上,真係影響你地,為世界帶黎改變。〞
改變世界,係我讀大學之初,一次乘車時候,聽到一位同學講的。個陣時係讀緊名校,有同學口出狂言也算時運高好了。但過咗十年後既今日,竟然係本人教授面對面向我地講,我有點不能自己,好想喊……
我只希望再十年後,不後悔今天所做的,就已經足夠了。

廣告

發表迴響 »

仍無迴響。

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s

在 WordPress.com 建立免費網站或網誌.

%d 位部落客按了讚: