強記小廚’s 飯堂

三月 7, 2010

PM唔易做

Filed under: 職業教育, 技術分享 — - @ 11:30 下午

不論國內各個聊天室,以至香島不同討論區,一講到係IT呢行工作,好多網友或淡友都成日講。如果到三十歲都升唔到項目經理(Project Manager或簡稱PM)呢個位,咁就係時候好轉公司或轉行喇。先唔講求職市場係咪有咁多PM嘅職位,但其實個人本身有無做PM既條件先至係值得討論!

小廚以前某位同事,佢啲技術好專程式設計,但也懂得硬體裝配、網絡設置、以至係Game Engine都略知一二。佢寫既系統,既幫公司拿到專利,亦賺到不少錢,更厲害係攞咗本地及國內的獎項。雖然係咁,但都係只可升到系統分析員而已。其實佢係讀商業資訊管理,但就只係十足十既Geek仔,無乜同客講解能力。有時可能要好多因素顧及,但佢未必可能理解埋背後因素(例如個項目只係得個殻,唔駛去做…)。因此有時花咗無謂時間處理,俾人覺得似係缺乏時間管理既能力嘛!而另一方面,小廚需係電腦科學專業出身,但揼code能力極低,起個一個視頻系統之外,好少再處理好高端既技術了。份人又懶,不求完美,只要弄死不了個項目就把該項目close file了。但係,小廚就知道項目有不少野要做,例如:諗成個項目既解決方案、把客戶需要摸清楚(免得做完唔啱客用)、實施計劃(好似人手調配及工具準備)到項目測試/驗收等。我都各樣安排好。因此做咗兩年可以已經自己處理大項目了。

講到呢度,其實不是比較我跟我同事既各能力誰勝孰劣,也不是想踩PM嘅職位並非平庸之輩不可任。只係想講PM就是有一個合同,需要我們這方派一個人來領導我們這方的人。譲佢和客戶方面的項目班子進行對接。双方平等協商,並不存在誰聽誰的。咁個PM駛唔駛好叻技術呢?其實只要懂得成個項目業務也可勝任,對自家軟件系統有深刻了解就可以了。半懂不懂的只亂糟糟咁去揾出問題根本哂時間,仲可能解決唔到個問題添。如果技術好叻,不如專心做系統/軟體設計分析吧,無謂把才幹錯配去跟個客胡扯哂時間。咁樣分分鐘仲多人工過PM呢~

雖然依家我既同事做不了項目經理,但都成了公司系統架構師,人工頗高呢。相反自己轉咗小企的技術主管,但距離自己目標還遠呢。所以我到依家都唔知討論區嘅淡友所謂,三十歲之後的業內同工,升唔上PM嘅係轉咗份工,定係體會到專注不同新技術才是呢行出路呢?

廣告

發表迴響 »

仍無迴響。

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

在 WordPress.com 建立免費網站或網誌.

%d 位部落客按了讚: