強記小廚’s 飯堂

四月 25, 2010

回想‧這是天父世界

Filed under: 校園體驗, 信仰心得 — - @ 11:30 下午

真係好忙,連功課考試一齊殺埋黎,加埋老闆要讓新項目上馬,真係好令人分身不暇。
本來以前做野同考試一齊都慣哂,預早完成功課同温習都好正常。只因今個sem讀一科,同埋呢科好似無太多理論要記。咁就無乜點温,但自從呢兩日睇番啲notes,先知咁多數據資料。真係又要臨急抱佛腳了~
雖然咁忙,去到圖書館除左温習,就係睇下有乜新書。睇到楊牧谷嘅新版舊作:這是天父世界-創造論初探,令我想起零壹年楊牧來到澳洲雪梨講道,真係好難得,亦令我真係可以見其真人。加上我的導師係楊牧師任教中大時的學生,我都算係佢徒孫!可惜楊牧師個次講道之後一年就病逝,算係神畀我可以真係學其寫文演講的機會吧。
講返本書,其實並唔係回應科學界進化論的挑戰而出現呢個新名詞。反之,係講解返人要睇番神的創造,先能從中修正我們人類扭曲咗既世界觀。使我們對神的作為及處世有正確的睇法。特別係受到大地震破壞生活的國內同胞,好畀我們重新反思自己對生命的看法,對大自然看到自己有無對其不負責任而受到強烈不安。睇番呢本書,係重整自己心靈既一個好方法。
希望就算呢排好忙,也能抽空睇到呢本書啦!

廣告

1 則迴響 »

  1. 唉,我覺得就算國內同胞即時停止污染破壞,都沒法將中華大地「起死回生」!恐怕只等神蹟或世界末日,才能結束一切惡果。

    迴響 由 幻影代理人 — 四月 27, 2010 @ 7:52 下午


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

%d 位部落客按了讚: