強記小廚’s 飯堂

五月 23, 2010

一個IT主管的一天

Filed under: 生活點滴, 職業教育 — - @ 10:05 下午

我叫阿明,晉升咗Department Head 有八年了。我間公司係為各電訊商提供伺服器維護及更新,本人工作就係跟客戶提供意見,常常開會。亦要同員工溝通,電郵、MSN和QQ跟國內同事聯絡自然少不了。跟老闆匯報工作進度差不多花光了整個下午!加上請人工作,也令我頭大了,怕請錯人……所以做Debugging Test可減低風險吧。
今朝起身,牙都未擦完,個客戶的工程師打黎話冧機喎?!爆獲嗎?唔得閒諗,打個電話畀自己公司下屬,叫佢即時檢查。但無人聽…拿拿聲返公司先吧!
搭車其間,call到當值同事,佢話找到問題了,正shift咗IP,重新boot機。公司樓下買了老麥食,跟住返公司問佢情况如何?知道係Tomcat出事,問咗好多解決方法,個程式developer又話版本太舊、workload系統太重、連繫唔同住唔知乜野前人所寫既平台,唔可以停….搞到依家都只好維持住個死人系統。我話重新起個新既,大家異口同聲話好忙,無時間整…咁唔通我自己寫咩!?
客戶晨咁早派咗個人黎開會,話系統點解停咗成個鐘,唔通我話畀個客聽我地無錢及無時間整新系統,將你個service放咗係舊伺服器裏呀?咁咪要講平台workload及賴個客無提供對方平臺資料咁囉。好在個條友都唔太強技術又或潦解自身公司系統,否則按合約係要罰款的,老闆知道係我地問題就大不了罵,畀客知道睇怕要人頭落地了!開到成十一點半,個客先肯走。我先有時間覆E貓呢~食住早餐做野….
老闆返黎,知道又出事,捉咗我入房問長問短,我又解釋番系統唔穩,要畀錢買新機等老話題。老闆又避開話題講我地員工技術不好才致down機等等,咁都抝咗成個鐘,老闆叫我寫番份報告交待吓同提供解決方案。真係次次花幾個鐘寫啲咁嘅野真係好花時間!
二點正食完飯返黎就開始寫,寫到一半,個業務主管話要我陪佢去新客戶開會,咁我又拿起件西裝就出發,由觀塘去到青衣。上到客戶個office,要等人開完會。原來個白髮肥佬主席駕到,唔知佢老闆阿超人有無黎呢?
咁同個開會,傾咗九個字都只係得到,"我地會考慮下貴公司提議既合作模式,我地會開會傾吓再決定。"乜咁似見工架?!唉呀~大件事,有個人黎見工,我要飛奔返公司in人,一番到去,西裝未除就跟個客道晒歉,生怕佢見完工,上forum唱衰我。但個哥仔態度一般,個test成績一般。雖則外國名校畢業,但又唔講成績係點?有無summer工作經驗?一律欠奉。但送走左個哥仔後,睇番佢啲資歷,個post都係請Junior,算吧啦!就叫HR請佢,之後HR話打畀佢叫佢上班,佢話對份工無興趣,唔黎唷!……
差唔多六點十一先做完工作。放工歸家後,個客又打黎冧機。又要係家急call,我成八點都未食飯…

P.S.都係個句。如有雷同,實屬"撞手神"。

廣告

發表迴響 »

仍無迴響。

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

%d 位部落客按了讚: