強記小廚’s 飯堂

六月 6, 2010

陪著你走

Filed under: 生活點滴, 信仰心得 — - @ 10:37 下午

八年前,自己仲係個雙失青年,係真係揾唔到全職工作,大都係temp job或者係自己自求有收入既工作,做唔夠三個月就走。大學讀唔成,被人停學。係沙士黎臨的日子,科網股爆破的兩年找IT相關嘅工作,簡直何只難過駱駝穿過針眼,直頭難過去當選特首。
今日,完成了大學碩士課程(剛出成績,順利畢業),也找到份其實都幾free嘅工,有個好好嘅女朋友。都算係神係過程中帶領我如何前行,因為知道我所信的是誰,也深信祂能保全我所交付祂的,直到那日。(提後 1:12)呢個係關鍵!同埋係咁多年認識到嘅朋友及家人支持,呢個亦係重要。
不管前路有幾艱巨,但係同一首歌名一樣:路‧一直都在。

(呢篇文係鼓勵富士康深圳廠房工作嘅年輕人,也為人生際遇裏過得不愉快的人打打氣。同行者,不止一個呢。)

廣告

1 則迴響 »

  1. 小廚你好,

    我睇左你好多文章, 覺得你係一個少有的感性 IT 人.
    可能係因為你係文科出身, 你懂得表達自己一切的內心想法
    同其他IT 人唔同
    雖然你俾人一種有少少懷才不遇的感覺, 但你仍然係正面 樂觀咁面對
    HK discuss 上面, 十個有九個 IT 人都係極度負面 … 好恐怖
    令我覺得, IT 呢個行業係咪真係咁差, 定係, 只不過多數數理能力強的男仔, 都係有一種 ‘ 電車’ 傾向 …

    雖然, 我唔係IT 人 , 但我有諗過入行, 因為我知道IT 係好多公司o既必須品. 賺唔賺到錢就唔知, 地位可以有幾好又唔知

    因為我朋友, 雖然沒有你 master degree , 但同你類似. 有一份幾好幾穩定的 IT job , 一邊進修, 關於 data base management o既support job.

    佢覺得我雖然係 social science associate degree, 有幾年唔相關o既經驗, 但如果轉行去做IT , 只要俾心機, 我都可以做得到. 因為, 我係理科college 底 , social science 文科 asso
    不過, 我真係唔知前景, and 唔知進修之路係如何

    所以, 我近來我留意左好多, 先留意到你的 hk discuss message

    我同你一樣係男人(有gf), 重視愛情, 亦多感情. 我覺得有可能可以做到朋友, 所以留言俾你 …

    如果你覺得肉麻, 你可以 DELETE 左個MESSAGE then send email 俾我
    如果你唔想見到認識我 而影響到你的social network e.g. facebook , 你可以 send email 俾我
    我都只會send email 俾你

    如果你工作太忙, 無時間, 你可以遲d 先send email or ignore me 都可以

    Anyway, 多謝你的exp. 及 IT view , 鼓勵了我
    你要加油

    thanks
    網友 Chad

    迴響 由 CHAD — 六月 20, 2010 @ 6:20 下午


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

%d 位部落客按了讚: