強記小廚’s 飯堂

四月 30, 2012

一個用戶的科技史(一)

Filed under: 生活點滴, 校園體驗 — - @ 10:13 下午

最近買咗部新Notebook電腦,真係輕到連歲零的小女孩都可以拿起轉黎轉去。(最擔心不是小女孩或我,而是小女孩嘅父母)功能及物料質素之高也是比較良好,就算拎出街去coffee shop用wifi都較方便。
回想起多年之前入大學,在外國住係親戚屋企,都只係用大機(Desktop)。上網也會用modem,當佔線時,也只求不要打電話黎,因為會斷線的。有次回港過暑假,覺得霸住親戚的電腦好唔方便人,又要用部腦全天候做功課。因此要回大學之前買部手提電腦去用。去咗黃金高登轉咗一個圈,決定買部乳牛盒牌All-in-one手提電腦。當時如果連埋個火牛及多隻CD放入電腦袋,真係重到舉啞鈴咁上機。但以前已經覺得好型好方便的了,因為我的身邊同學,係會抬部大機上飛機運去的……
但係,上網就煩了。因為我房間係下層,又要電話線係大廳。於是去電腦店買咗超長的cable,由廳沿牆邊放到落樓梯再穿入我間房,真係大工程到暈。如果唔係吓吓用電郵及玩ICQ,真係唔要咁上網。
以前有網吧,但唔多亦唔方便,於是上網大多在家或在大學裏。大學啲機慢不在話,更有多人常常霸住用。所以唔多係度用,除非做group project。大家玩的主要是聊天網站及ICQ,雖然功能有限,但可以同遠在海外的親友溝通,係非常正的經歷了。好似跟在美國的老同學係九一一翌日聯絡上報平安,開始知道高科技係能夠幫到人的工具,感覺自己選擇修讀電腦科學是對的。
依家諗番以前科技還在發展,沙石不少。但畢竟係當時黎講,好過再之前的留學生寫信、打字機及電話通訊了。依家科技發達及方便,真係好多工程師及設計家不斷創新科技而出現。所以今日自己成為工程人員,也努力為人們未來生活改善而努力。
“工欲善其事,必先利其器”,買部貴啲嘅工具做嘢,都係好事黎嘅。
p.s.講起工具,下次會講吓讀書時所學到的當時技術,會分析及懷念一些不錯的工具~

廣告

發表迴響 »

仍無迴響。

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

在WordPress.com寫網誌.

%d 位部落客按了讚: