強記小廚’s 飯堂

五月 6, 2012

一個用戶的科技史(二)

Filed under: 生活點滴, 技術分享 — - @ 10:44 下午

星期五晚去咗行『黃金』,行咗入某商場嘅賣大陸書嘅店舖。發現咗今個月新出的【程序員】雜誌,突然好想賣黎睇,於是俾低錢賣本走。嘩!睇咗個目錄,再睇內容…超正!呢兩日行開行埋,出街或上廁所都誌不離手。
都係因為內容技術含量極高,而且作者唔係國內科技公司的架構師,都係中科院的博士級技術專家。用番國內術語,呢本雜誌係技術“大牛”的期刋。相比起本地嘅電腦科技“消閒”雜誌,呢本技術專業雜誌的市場就窄得多了。
記得以前睇過本【電腦時代】,內容也好深。曾經教過如何hack個BBS,都幾怪。曾經去申請個資料研究嘅職位,佢電郵咗個一篇關於防火牆硬體的報紙,要我寫篇五百字的文章介紹吓個產品。但呢個產品係未出的,上網亦無介紹呢個產品!可見呢本雜誌曾經好高含金量,可惜唔知點解內容每況愈下。係咪跟住時代轉變中。
其實以前讀中學,星期四放學會跑到落黃金腦場攞本【電腦廣場】,貪佢唔駛錢又講吓本地電腦新消息。外國電腦雜誌睇過【PC Magazine】,但內容較普通,廣告又多。仲睇過某專欄作者讚某某產品,後面有專欄作者踩另一個競爭對手的產品。令我以後唔睇呢本廣告雜誌。之後睇《Byte》雜誌,內容較高端得多,可惜係無通告的情況下停刋。而【電腦廣場】開始要俾錢買嘅時候,我都無乜點再睇了。
其實到大學的時期,開始睇外國比較高學術性的文章,如IEEE的《Computer》雜誌,另外會買台灣嘅【Run!PC】。反而,國內嘅電腦雜誌仲未有認識,可能自己唔知國內嘅電腦新聞及知識有幾高水準。一直到某日上深圳,亦係首次踏足大陸跟朋友去見識吓。見到深圳書城放咗好多電腦書,雖然係不少疑似盜版,但不少係外國的神級電腦程式設計師嘅作品。不少人買添,我睇咗本Tom DeMarco嘅【最後期限】(The Deadline A Novel About Project Management)的譯本。只賣四十蚊港紙,唔買走寶。跟住見到本疑似電腦雜誌,一睇,竟然係介紹某公司嘅CPU結構!真係嘩咗聲。可惜能力不足,未敢買黎睇。但竟然國內有人出呢啲知識嘅雜誌,可見其讀者群技術能力不低。
有時心諗,真係好想香港有本好似【程序員】嘅雜誌。可惜,香港IT人才斷層,睇得明或懂得高科技嘅讀者,無辦法支持呢啲雜誌出到一年。咁北望神州(嘅雜誌)係我最佳(讀物)之選。

廣告

發表迴響 »

仍無迴響。

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

在 WordPress.com 建立免費網站或網誌.

%d 位部落客按了讚: